Bæredygtig brandimprægnering af dit træ

Bæredygtig brandimprægnering af dit træ

24. oktober 2022 Slået fra Af Morten Olsen

Når du bygger i træ, er brandsikkerhed af essentiel karakter. Brandimprægnering af træet er den oftest den bedste løsning. Dette gør også, at der opnås en klassifikation af træet, der sikrer at din byggesag lever op til de fremsatte krav. Udover dette, er det væsentligt, at din brandimprægnering og det træ du bruger, er bæredygtigt. Dette sikrer du ved, at den imprægnering der bruges er giftfrit og kun består af komponenter fra fødevareindustrien, samt at det er certificeret og CE-godkendt. Samtidigt er det væsentligt, at du finder en forhandler af træ, som har en bæredygtig profil. Find dermed en træforhandler, som gør en aktiv indsats for miljøet.

Sørg for, at der kun handles med træ, som er certificeret og bæredygtigt. I forlængelse af dette sikrer du, at der ikke anvendes metoder, der er skadelige for miljøet, hvilket sandsynligvis var det du ville undgå, da du i første omgang valgte at bygge i træ.

3 gode grunde til at brandimprægnere dit træ

Brandimprægnering kan nu til dags gøres med teknologisk anvendte metoder. Det brandhæmmende middel trykkes ind i træet under vakuum, hvor det tørres efterfølgende. Hele denne proces er computerstyret. Dermed sikrer man, at træet optager imprægneringen korrekt hver gang.

Brandimprægnering er oftest uden vedligeholdelseskrav, hvilket kan spare dig for en masse tid og penge. Træet kan altså derfor ældes naturligt af vejr og vind, sol og regn, og mister dermed ikke sit autentiske, særegne udseende.

Slutteligt er det væsentligt at pointere, at træet ikke kan gøres komplet fri for brandfare, men man kan ved rette imprægnering sikre, at branden ikke spredes unødvendigt. Rent teknisk dannes der vanddamp, som sænker temperaturen på overfladen, når beskyttelsesmidlet aktiveres. Derudover dannes der kuldioxid, der fortynder de brandbare gasser, der opstår i forbindelse med brand. Dermed forkulles træet kun, i modsætning til at det fører til yderligere spredning af brand og røgudvikling.